發新話題

同胞死傷嚴重~~~各位係中國人既話請講句中肯公平既說話(請看內文)

引用:
原帖由 bigass 於 2008-5-27 19:30 發表
西方文化中..是會把大天災視為上天對當權者的一種警告..是源遠流長的思想..相反..如果中國人這樣批評西方..她們不會認為是"傷口曬鹽"..文化差異..冇對與錯..
我個人認為莎小姐衹係失言..但係香港藝人罵美國一級演員是垃圾..此話傳到美國人耳中..人家就會當係侮辱..本來已係同床異夢的中美關係..睇黎就快要"分房訓"

而家針對係你既言論,日本天皇當年打中國果時佢都冇話自己有錯,仲大東亞共榮tim,洋奴你冇資格就梗架la,因為你既黨派偏見咪對人不對事lor,咁撚鬼鼠改帖把撚呀,唔理咩入門問禁,無論你身處何方,大人大者講野要負責任,今日我人在非洲講句小你阿媽得唔得,錯在我出言侮辱而唔係企晌邊個地方,邊個地方講都仍然係果句侮辱說話,有冇睇下版主介紹面片段呀,醒下la死撐

若再有爭拗既同時 , 請細心睇睇以下 3 個片段 , 拋開一切黨派民族政見之分 , 若不認係中國人請以無國界區分用心感受一下內容 , 若係中國人一份子請更用心感受一下內容 , 睇下自己"良心" 有何感想!

1):  http://www.youtube.com/watch?v=epL1xC84keQ

2):  http://www.youtube.com/watch?v=EvIJFqK3bXU&feature=related

3):  http://www.youtube.com/watch?v=_sHZ2QengvA&feature=related

自己睇番上面籃色字

引用:
原帖由 我係廚房仔 於 2008-5-31 06:29 發表
正如如果唔喜歡個別黨派, 縱使受到天災或者所改所做既一切一樣睇唔順眼, 有幾多真真正正民主 :icon9.gif: 偏私掛晌咀邊既假民主就大能把 仍然仲有d能皮喜歡陶醉於昔日比白皮膚管9住做二三等公民既童話, 喜歡既黨派就算錯到仆街都會幫口美化, 對尼類人寄予厚望移民到佢既夢想之國, 唔好再認係中國人, 到左外國咪知道外人點對你班黃皮膚lor仆街冚家剷 我覺得有時有d大路野唔可以用文化唔同做藉口lor, 如果鄉下興見到人地阿媽即刻比條能佢含, 有機會見到令壽堂我又質條能比佢含得嗎?喂好能老實!!!!!!!!!!!!佢唔可以咋我型wor, 大家文化背景唔同, 晌我角度係禮貌wor, 錯就係錯!!!!!!!!!!!!!傷害左人之後點可以美化自己既 錯強加諸晌受害者身上, 多西餘英狗
.
一針見血,推舉比版主+分

引用:
原帖由 bigass 於 2008-5-27 19:30 發表

我個人認為莎小姐衹係失言..但係香港藝人罵美國一級演員是垃圾..此話傳到美國人耳中..人家就會當係侮辱..本來已係同床異夢的中美關係..睇黎就快要"分房訓"

你冇國藉與我道不同 非常自豪咁話你知 我係中國人

引用:
原帖由 我係廚房仔 於 2008-6-1 06:47 發表

尼句佢好難講出口架
中國裡面冇尼種人渣,中國人國藉佢佩咩

引用:
原帖由 bigass 於 2008-6-1 20:57 發表
多謝大師兄指正..係我自己講錯說話而不自知..經一事..長一智..在此本人向各位因為我的失言而受到感情傷害的會員及四川同胞..正式道歉..!!
肯認錯方為男子漢算la,手足希望你以後憎共產黨還憎共產黨,好多野唔可以混為一談,做到真正既對事不對人

發新話題