標題: 在南寧過中秋(I級內容) [打印本頁]

作者: AM    時間: 2008-9-16 12:53     標題: 在南寧過中秋(I級內容)

(先upload 相, 寫ing report 呀, 唔好吹拉)

小弟今年在南寧過中秋,朋友家在南寧,我地一齊去左佢廣西屋企玩.

我地起深圳坐大巴睡一覺早上八點到琅東車站落車,嘩,琅東車站好鬼大,一落車
就去方便一下KFC個廁所好鬼正.

小弟一真以為南寧糸好鄉下,一直以尼都未自遊行過.今大個仔都係第一次.

日遊:有咩玩
由于朋友有車,所以全程做廢人乜都吾洗用腦,由佢話事.我地有兩日起市入面玩,去左青秀山公園,南湖公園.青秀山公園都糸影下相,行下山,而家尼個時侯真系好鬼熱,戶外活动吾糸今好.中秋个晚我地去青秀山賞月同拍拖,見D人玩飛天燈龍,好鬼勁.我想原理同熱氣球一樣吧
南湖公園都好鬼大, 有D 值80萬怪樹, post 左比大家欣賞下拉.
大公司百貨深圳有的南寧都有,見到人人樂以為去在水圍.

夜遊:有咩玩
由于有几个女性朋友一齊好難甩身, 乜邪骨,乜SN想只糸路過. 以小弟的第7感知道近琅東車站個邊D新酒店一定有邪骨,點解?冇理由有今多酒店起D新區.
我地去左3晚沐足,吾糸相中的沐足店.都糸細塲RMB20-30文一中.南寧D塲都糸包房的,手法吾同深圳的.沐足店技師來自貴州,佢話南寧好有錢貴州好能窮,我地講白話佢以為我地係本地人.過程沒特別.沒要小費沒黑面, 我地都好幸福,D靚技師全部都尼深圳. 本地人一般都黑D,个子細,沒乜波. 外省人白D,个子高,波波大D.

美食:有咩食
我地去左好多地方吃飯, 下面有D相. 南寧都好會中意吃肉,我地五日內吃左3隻雞同3隻鴨,煮法都糸白切同用汶為主. 我食過燒鵝好so,唔好吃.南寧有好多淡水魚吃,佢地會做烤免

南寧有條燒烤街, 味同深圳有D吾同,可能吾同香料吾同味. 有一味炒田螺佢地話正,我覺得深圳烤係好味D. D價錢都唔平, 烤九菜RMB1.5一串, 烤蠔RMB3.0一隻,烤青口RMB1.5一隻,烤帶子RMB5.0一隻.

我就最為食,有一樣小食叫燒仙草,其實係涼粉加D花生等, 南寧D玉米糸白色好吾同,

名勝有咩特色:
朋友車我地去左德天玩一日,D山路好長,有車可以一日回來.德天好靚, 拍婚照几好.

我地去過D岩洞, 岩洞要收費.都沒張家界同桂林大同勁.
南寧

個人感受:
其實主要係個人遊記, 活在香港我地實在太幸福.希望大家都珍惜.

洗費:

兩个人用左3000到

D相大部分有小弟同朋友吾方便post. 只糸post小弟手痕影D相,不喜勿吊.

PS. 如果版主認為吾關SN版內容, 請五天后移到旅遊版

作者: AM    時間: 2008-9-16 13:17

引用:
原帖由 just4fun 於 2008-9-16 01:14 PM 發表
剛剛加三行字。之後係I級默劇
7兄,比DD時間啦, 寫ing 呀

小弟部PC有D事,成日upload 失敗
作者: oldcat    時間: 2008-9-16 13:31

樓主, 不如你寫好晒至一次過post上黎啦
作者: xoman    時間: 2008-9-16 21:36

呀AM兄八月三十日話咗中秋到南寧過節,家陣凱旋回港、恭喜、恭喜、囡途愉快!
當日小弟以為講笑在發問區回了一貼戲言,今日見c hing 奏凱回港,自己甚覺汗顏,在此賠個不是、sorry!!
作者: kenx1017    時間: 2008-9-18 12:39

看看先, 正正

jojo :下次見到你再灌水. 即刻扣分冇面俾

作者: wolf116    時間: 2008-9-18 18:57

AM兄應該偷跳出去蒲一蒲,每到一個新地方,應該都蒲一蒲

歡迎光臨 桑拿街論壇 (http://sauna-88.com/forum/) Powered by Discuz! 6.0.0