標題: ~~ 港人騙子又出現皇崗, 請小心注意 ^^ 轉貼 [打印本頁]

作者: louischeung    時間: 2008-9-7 13:14     標題: ~~ 港人騙子又出現皇崗, 請小心注意 ^^ 轉貼

前幾日又起皇崗關口天橋尾個度見到個二位肥同矮港人騙子,二個年紀二幾倒,
行埋黎好聲好氣死狗款甘手羅住hk id,話回鄉證唔見左比人粒左,
話好可憐, 想借一百幾十補領番個證件,  甘我個咪想看清楚d個 hk id  乜名同number,
點知條友即禁住唔比睇收埋, 所以壞疑流id, 見甘情況即閃啦,
條友見羅唔到著數就話你無Xd同情心,正仆街..... 心淋,駛唔駛甘講野呀!
其實呢二條友之前起火車站見過.

特徽 :   
一個五尺七八倒,大舊衰, 小肥, 頭發逢松.
一個五尺三四, 矮d又仇到成條道友甘款.

如果大家見到即報KO及影左呢二條友相.

作者: jacky10    時間: 2008-9-7 13:41

多謝ching報告 係第度睇過

我就真係未見過呢2條友, 不過好多ching話見過 仲玩過佢地
作者: 秋田禾夫    時間: 2008-9-7 15:07

多謝報料.
作者: lovecupid    時間: 2008-9-7 15:17

唔見左證件,大可以去到關口報失......駛咩在大陸那邊左乞右乞......
唔好同呢D人傾咁多野,分分鐘俾人捉埋一邊打劫
作者: hhhwhhh    時間: 2008-9-7 15:42

引用:
原帖由 louischeung 於 2008-9-7 13:14 發表
前幾日又起皇崗關口天橋尾個度見到個二位肥同矮港人騙子,二個年紀二幾倒,
行埋黎好聲好氣死狗款甘手羅住hk id,話回鄉證唔見左比人粒左,
話好可憐, 想借一百幾十補領番個證件,  甘我個咪想看清楚d個 hk id  乜名同 ...
下次睇到佢地等我比2蚊,佢地打電話求救先:smile1:
作者: bebebaba    時間: 2008-9-7 18:39

引用:
原帖由 louischeung 於 2008-9-7 13:14 發表
話好可憐, 想借一百幾十補領番個證件,  甘我個咪想看清楚d個 hk id  乜名同 ...
收到:thumbs_up.gif: 下次見到果2條友即彈開
作者: 遮神    時間: 2008-9-7 22:36

好彩我未有見到, 可能我多數好夜才返香港.
多謝師兄提醒.
作者: leofong    時間: 2008-9-7 22:41

影衰香港人
作者: xronaldo07    時間: 2008-9-8 00:08

對付呢d人,如情況係許可,我會話:

既然大家都係康講人,我又點會見死不夠呀
不如我而家放下我o既行程,同你一齊去關口報失,
順便幫你買埋返康講o既火車飛送你一程啦!!
作者: blackjackal    時間: 2008-9-8 01:14

我又試過係火車站見到條肥仔, 又話廣州啱啱返香港, 丟左銀包, 問我借100人仔, 重寫埋電話比我話回港一定還錢, 點知.......影都無, 死仆街XYZ:thumbs_down.gif: :thumbs_down.gif: :thumbs_down.gif:
作者: lovecupid    時間: 2008-9-8 09:19

引用:
原帖由 robertchan 於 2008-9-8 01:22 發表
果班呃錢怪,做戲不知幾叻,會印埋卡片,比你睇,上面有哂公司名,佢地係咩咩經理,有網址、電話......令人覺得佢地講既野係真既。  
可能話自己係桑拿街會員仲信得過 .......
作者: amber    時間: 2008-9-8 11:26

仲有一個係福田口岸入菩提路即嘉福花園後面,
肥黑5呎4吋,自稱做運輸名ken 戴 電話:6124xxxx
經常出現,大家小心
作者: rayhk    時間: 2008-9-8 20:57

皇崗就無見過, 但我係羅湖遇過呢類騙子
作者: BT_DD    時間: 2008-9-8 22:06

肥 o個 個我都見過,我仲叫佢去羅湖補領臨時回鄉証返香港先,佢話冇錢,咁我話你打電話叫香港d朋友帶錢來幫你,跟住佢冇理我走左,轉頭看見他問其他人,但好似冇人理佢!:biggrin:
作者: blackjackal    時間: 2008-9-9 08:32

引用:
原帖由 BT_DD 於 2008-9-8 22:06 發表
肥 o個 個我都見過,我仲叫佢去羅湖補領臨時回鄉証返香港先,佢話冇錢,咁我話你打電話叫香港d朋友帶錢來幫你,跟住佢冇理我走左,轉頭看見他問其他人,但好似冇人理佢!:biggrin:
肯定係佢::::
作者: 骨總    時間: 2008-9-9 09:02

近期多左唔少喱類大種乞兒 , 個個話唔見錢唔見証件 , 尤以大陸燦居多.
作者: Bgor    時間: 2008-9-9 09:11

作者: herman    時間: 2008-9-9 14:30

喺各關口及人流多既地方, 就有呢類人揾食
一于辨日本仔, 聽唔明兼彈 Q 開  
作者: goodfish    時間: 2008-9-9 21:24

我會同佢講我要返香港出更,不如一齊過關我幫你落案:cool: :cool:
作者: ETC    時間: 2008-9-9 23:55

引用:
以前在港澳碼頭就見過,大陸就未遇過
作者: henrywong63    時間: 2008-9-11 01:30

thanks for your advice

(這位C兄, 認真D, 不要養成灌水陋習, 下次扣分, 不作另行通知)

作者: 神經    時間: 2008-9-11 01:33

作者: bonego    時間: 2008-9-11 02:02

現在竟然是扮港人騙同情心, 技量真是層出不窮!
各位救國 ching 真是要多加小心!

我想若真的沒了証件, 應該會向工聯會求助吧?
作者: 神經    時間: 2008-9-11 15:28

作者: dino338    時間: 2008-9-12 02:34

我就膽細d
平時hkid + 通行證copy 放入銀包;  hkid copy+ 通行證+港銀, 人仔各一百放入名片夾, 分開袋.
另應急做法系scan 左d 通行證, passport,ID.....等等 send去 一個 web mail account. 需要時上網, 打印.
C hing 們,有無其它方法,比黎參考下, 唔該!!
作者: jacky10    時間: 2008-9-12 02:49

D錢留返比D更需要$既囡囡做救國基金仲好
作者: ahkwong    時間: 2008-9-13 00:47

這種事在大陸常見的, 我朋友在常平都遇見過這些所謂要幫忙的香港人, 他當時貓貓地拒絕了那個所謂香港人, 回到香港問我們他是不是好無良心,同是港人都不幫, 但經過我們 分措後就, 他恍然大悟, 他遇到的確實是個騙子而不是一個需要幫忙的港人.
作者: simonhing99    時間: 2008-9-13 10:13

返大陸唔使有同情心架.....唔係你實俾人搵苯....

歡迎光臨 桑拿街論壇 (http://sauna-88.com/forum/) Powered by Discuz! 6.0.0